Te weinig zonlicht voor allochtone vrouwen

RIJSWIJK - Spierklachten bij allochtone vrouwen in Nederland zijn vaak te verklaren door een gebrek aan vitamine D. Te weinig melkproducten maar vooral het gebrek aan zonlicht breekt deze vrouwen op. Dat stelt huisarts I. Grootjans-Geerts in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Grootjans-Geerts schrijft dat het gebrek aan vitamine D bij allochtone vrouwen nog onvoldoende wordt herkend door artsen. Op basis van ervaringen in haar eigen praktijk met bijna 25 procent allochtone patiënten meldt Grootjans dat veel allochtone vrouwen kampen met een hypovitaminose: een ziekte als gevolg van een tekort aan vitaminen.


Grootjans-Geerts spreekt van een 'versluierde diagnose'. Volgens haar ontstaat het gebrek door het veelvuldig dragen van een sluier, het weinig buiten zijn en het eten van te weinig melkproducten. Een bewijs voor het gebrek aan zonlicht vindt de huisarts in de constatering dat de patiënten flink opknapten tijdens vakanties in het land van herkomst. Vaak is het daar een stuk zonniger.

Note: full spectrum daglichtlampen kunnen helpen om het vitamine D gebrek aan te pakken.