Gebrek aan daglicht veroorzaakt slaapgebrek

Wanneer bejaarden die slaapproblemen hadden meer aan full spectrum licht werden blootgesteld, verbeterde hun slaapritme.
Japanse onderzoeken hebben onderzocht of een tekort aan zonlicht kan verklaren waarom slaapgebrek meer voorkomt naarmate mensen ouder worden. Zij deden onderzoek met 10 bewoners van een bejaardentehuis die slaapgebrek hadden.

Niet alleen verbeterde hun slaapritme, ook verhoogde een grotere hoeveelheid licht de productie van melatonine, een hormoon dat helpt om de slaap te reguleren. Een aantal onderzoekers denkt dat de concentratie melatonine vermindert naarmate men ouder wordt en dat melatonine-supplementen de oplossing kunnen bieden. Bij verder onderzoek werden drie groepen mensen onderzocht: 10 mensen uit een bejaardentehuis met slaapproblemen, 10 mensen uit een bejaardentehuis zonder slaapproblemen en 10 studenten die als controlegroep dienden.

De bejaarden werden 4 uren aan fullspectrum daglicht blootgesteld gedurende 4 weken. Dit was ongeveer gelijk aan de hoeveelheid licht waaraan de studenten per dag werden blootgesteld. De onderzoekers vonden dat de hoeveelheid melatonine na de behandeling ongeveer even groot was als bij de controlegroep. De bejaarden konden nu ook beter slapen. De verminderde melatonineproductie kan te wijten zijn aan een gebrek aan daglicht. De bejaarden kwamen weinig buiten en ook kon het zonlicht niet goed binnendringen. De samenhang tussen licht, melatonine en slaapritme is complex. Het is niet bekend hoe melatonine betrekking heeft op dit evenwicht. Bekend is dat licht helpt het lichaamsritme te controleren.

Bron: Gezondheidsnet