Hoogfrequent
Armaturen

Neem contact met ons op

Hoogfrequent Armaturen

Een hoogfrequent armatuur of flikkervrije led biedt vele voordelen en is energiezuinig.

Het verschil

Ledlamp

U kunt testen of de ledlamp flikkervrij is door het licht via de fotomodus van uw mobiele telefoon te bekijken. Knippert het licht? Dan is de ledlamp niet flikkervrij.

Laagfrequent

Bij led gebruiken we niet de term laagfrequent maar 'flikkeren'. Als de led driver < 100 keer per seconde knippert ziet u dit. Flikkerende led heeft dezelfde nadelige gevolgen als een laagfrequent armatuur.

Hoogfrequent

De ledlamp is flikkervrij als de led driver die in de lamp zit en meer dan 100 keer per seconde knippert.

Led paneel

U kunt testen of het led paneel flikkervrij is door het licht via de fotomodus van uw mobiele telefoon te bekijken. Knippert het licht? Dan is de ledlamp niet flikkervrij.

Laagfrequent

Bij led gebruiken we niet de term laagfrequent maar 'flikkeren'. Als de led driver < 100 keer per seconde knippert ziet u dit. Flikkerende led heeft dezelfde nadelige gevolgen als een laagfrequent armatuur.

Hoogfrequent

Het ledpaneel is flikkervrij als de driver die het paneel aanstuurt meer dan 100 keer per seconde knippert.

Fosfor lampen

Fosforlampen hebben een armatuur nodig om te werken. U kunt het armatuur testen door de fotomodus van uw mobiele telefoon te gebruiken. Knippert het licht? Dan is uw armatuur laagfrequent.

Laagfrequent

Het armatuur waar de fosfor lamp in zit is laagfrequent als deze aangestuurd wordt door een starter of een trafo. Deze aansturing knippert maar 50 keer per seconde.

Hoogfrequent

Het armatuur waar de fosfor lamp in zit is hoogfrequent als deze aangestuurd wordt door een elektronisch voorschakel apparaat dat minimaal 10.000 keer knippert per seconde.

Wat zijn conventionele armaturen?

Laagfrequente conventionele armaturen hebben een spoel, een starter en een condensator. Bij het aanschakelen van bijvoorbeeld een Tl-buis van 36 watt, krijgt de buis een stroomstoot op basis van 50 Hz (het aantal keer knipperen per seconde). Hierdoor knippert de lamp een aantal malen en zal gaan branden. Het laagfrequente voorschakelapparaat zorgt ervoor dat 36 watt naar de Tl-buis wordt gestuurd. Een groot nadeel is dat de buis door de 50 Hz aansturing vaak knippert en dit zorgt voor het stijgen van stresslevels. Knipperende led heeft dezelfde nadelige gevolgen. Daarom worden veel mensen en dieren onrustig van laagfrequent licht. Daarnaast geeft de spoel een groot magnetisch veld af wat ongezond is en klachten als hoofdpijn, branderige ogen en vermoeidheid kan veroorzaken.

Wat zijn hoogfrequent armaturen?

Een hoogfrequent armatuur knippert minimaal 10.000 keer per seconde. Dit noemt men 10.000 Hz. Het knipperen kunnen wij niet meer waarnemen en daardoor zien wij dit als flikkervrij en stil licht. Bij led spreekt men van 'flikkervrij' als de led meer dan 100 keer per seconde knippert.

De voordelen van een goed hoogfrequent armatuur:

  • 25 % energiebesparing t.o.v. een conventioneel armatuur
  • 30% langere economische levensduur voor de lamp
  • minder vervangingskosten door langere levensduur
  • gaat aan zonder eerst te knipperen
  • rustiger licht om te zien, ontlast de ogen
  • geen meetbare elektromagnetische velden

Meer informatie over producten?

ga naar natuurlicht.nl